Kan man i samband med en operation av tandimplantat också bli av med ett överbett? Om man som patient drabbas av tandlossning så kan det komma att krävas en transplantation i syfte att stärka käkbenet. I samband med detta så kan kirurgen även operera käken för att korrigera ett överbett.
Vanligast att korrigera överbett på annat sätt
Det är emellertid inte särskilt vanligt. Det vanliga är att man korrigerar överbett på mer traditionella sätt och vi ska här titta närmare på några sådana metoder. Gällande överbett och andra problem med bettet - underbett, öppet bett eller för djupt bett - så brukar de flesta av dessa korrigeras redan i ung ålder.
I Sverige så har vi fri tandvård fram till dess att man fyller 23 år och detta faktum möjliggör att yngre personer ges goda möjligheter att möta vuxenvärlden med friska tänder och fina bett. Att ha ett överbett kan därför med fördel korrigeras i tonåren och du har säkerligen också sett - eller själv haft - en tandställning som man lägger i gommen och i underkäken och som ska ligga där i minst 9 timmar varje dygn. Gärna då nattetid.
Gårdagens tandställningar tillverkades av hårdplast, medan dagens mer moderna varianter görs av silikon. Det senare är mer skonsamt och känns inte lika obekvämt. Det talande för denna behandling är att den tar lång tid. Mellan 1.5-2 år får man räkna med.
Tandreglering i vuxen ålder
I vissa fall kan det vara nödvändigt att reglera tänderna även i vuxen ålder. Detta är något som många skäms för. Det är en sak att ha tandställning - en avtagbar eller en räls - i en ung ålder. Där och då så är det väldigt troligt att man är i gott sällskap - det är inte alls ovanligt att man, i någon mån, behöver korrigera ett felaktigt bett eller reglera tänder som exempelvis är sneda.
I vuxen ålder så blir det mer pinsamt. Att ha tandställning i samband med att man möter personer i sitt yrkesliv, i sociala sammanhang eller i vardagen kan bli väldigt stigmatiserande och extremt jobbigt. Folk förväntar sig, helt enkelt, inte detta. Av den anledningen så är det också många vuxna som avstår från tandreglering och väljer att ha kvar ett överbett, sneda tänder eller ett bett som är för djupt. Något som kan skada tänderna.
Därför är det tacksamt att se att den nya tekniken så sakteliga börjat implementeras i vår tandvård. Ett exempel på detta handlar om Invisalign - en osynlig tandställning. Den fungerar på samma sätt som en traditionell tandställning - men med skillnaden att den är transparent. Ingen kan se att man har en sådan tandställning i munnen. Ditt överbett korrigeras utan att någon ser det.
En annan fördel handlar om att du kan följa händelseförloppet. Tandläkaren kan hela tiden visa hur det går och hur dina tänder flyttas. Det ger dels tydliga målbilder och dels också, rent initialt, rimliga förväntningar. Det senare är viktigt. I samband med en konsultation kan tandläkaren visa dig - via ett dataprogram - hur ditt framtida bett kommer att se ut. Invisalign kommer med all säkerhet att användas flitigt i framtiden.
Andra inlägg
- Vad gör man med tandimplantat som sitter löst / lossnar?
- Implantat istället för rotfyllning
- Välj rätt färg på dina tandimplantat
- Hur lång tid tar det för en tand att lösas upp i Coca Cola?
- Gnisslar du tänder? Tips på hur du kan sluta
- Plötslig tandlossning / Parodontit
- Kan man byta tandimplantat efter en tid?
- Behandling av periimplantit
- Vilka livsmedel ger missfärgningar på tänderna?