Välj rätt färg på dina tandimplantat

Det är svårare än vad man kan tro att få rätt färg på sina tandimplantat. Tandläkare vittnar om att många patienter klagar på att deras implantat har fel färg. Det finns ett antal olika faktorer som spelar roll när vi skall bedöma en tands färg och det är lätt att det blir fel färg då man inte tar hänsyn till dem.

En fuktig tand är mörkare

Så är det faktiskt. Man har gjort studier i England som visat att en torr tand är betydligt ljusare än en tand som är våt av saliv. När de små tandsprickorna i tanden fylls av luft istället för vatten så ökar opaciteten och tanden upplevs som ljusare.

Många tandläkare genomför först undersökning och behandling innan de tittar på vilken färg som tandimplantatet skall ha. När tandläkaren jämför proteständer så har patientens tänder torkat eftersom den haft munnen öppen. Risken är därför stor att tandläkaren och patienten väljer en för ljus tand. Om en tand tillåts torka i 10 minuter kan det ta mer än 30 minuter innan tanden återfår sin ursprungsfärg så det hjälper inte att bara skölja munnen. Därför skall man alltid bestämma implantatfärg direkt när man kommer till tandläkaren, innan tänderna hunnit torka.

Belysning är avgörande för ett bra färgseende

Olika typer av belysning har olika typer av temperaturer som avgör hur varmt eller kallt ett ljus är. Styrkan på ljuset har också betydelse för hur bra färgåtergivelsen är. En idealisk färgtemperatur ligger på 5000 Kelvin och färgåtergivningsindex skall helst ligga över 90.
Ljuset från en vanlig glödlampa gör ofta att gula färger upplevs mer röda än vad det verkligen är och bruna nyanser kan bli mörkare. Varmvita lysrör kan matta röda och blå färger.

Det viktigaste är att tanden ser så naturlig ut som möjligt. Därför är det bra om det finns en ljuskälla som återger vanligt dagsljus på ett naturligt sätt. Om det finns möjlighet kan man jämföra tänderna i olika typer av ljus och vinklar för att få rätt nyans.

Färger på kläder påverkar tändernas färg

Många är medvetna om att de färger som vi klär oss i påverkar vilka färger som framhävs i vårt ansikte. Kanske har du någon gång hört en person säga att den “försvinner” i till exempel senapsgult? Det beror på att vissa färger gör att andra färger får en starkare kontrast och på så sätt upplevs mer intensivt. Har du en grön tröja kan dina tänder upplevas som rödare än vad de egentligen är. Att munhålan är helt svart gör också att tänderna framstår som vitare än vad de egentligen är.

Färgkartan räcker inte till

De flesta tandläkare använder sig av en färgkarta där det finns 16 olika nyanser men det finns såklart betydligt många fler nyanser än så i verkligheten. Ofta hamnar man någonstans mitt emellan två nyanser och det blir problem när tandläkaren skall förklara för tandteknikern exakt vad det skall vara för färg. En lösning är att helt enkelt byta till en färgkarta med fler nyanser. Det finns också speciella färgutbildningar för tandläkare där de lär sig kommunicera färg på ett bättre sätt.

Du får inte vitare tänder för att en tand är vit

De flesta vill ha vita tänder och kan tycka det är jobbigt att se den nyansen som tandläkaren tycker att din tand har då den kanske är gulare än vad man önskar. I det läget är det ingen ide att hävda att dina tänder är vitare än vad de faktiskt är. Även om du lyckas övertyga tandläkaren om en ljusare nyans så kommer det bara göra att dina tänder ser ännu gulare ut bredvid den nya vita tanden.

Vi hoppas den här texten hjälper dig välja en passande färg på ditt tandimplantat!

Ny fräsch tandrad med tandimplantat
17 Jan 2022