Implantat istället för rotfyllning

Idag är det många patienter som frågar efter tandimplantat istället för rotfyllning. Om det passar med tandimplantat beror mycket på tandens skick. De flesta tandläkare vill behålla den naturliga tanden men om tanden är så pass skadad att en rotfyllning inte är möjlig är det bättre att dra ut den och ersätta den med ett tandimplantat.

Nästan alla kan få tandimplantat. Dock gör man dem inte på barn och ungdomar som fortfarande växer. Vissa människor har inte så bra kvalitet på sina käkben så detta behöver kontrolleras innan man gör en operation.

Rotfyllning eller implantat, vad är dyrast?

Tandimplantat är dyrt, både för patienten och samhället. Sverige har, som det enda landet i världen, en nationell försäkring som täcker implantat. Det kan vara svårt att säga exakt vad kostnaden kan bli för den enskilde patienten men ungefär någonstans mellan 20000-30000 kronor. Den kostnaden är inklusive bidrag från tandvårdsstödet. Jämförelsevis kostar en rotfyllning mellan 4500 - 10000 kronor.

Anses din behandling nödvändig så omfattas den av högkostnadsskyddet. Försäkringskassan täcker 50% av de kostnader som överstiger 3000 kronor. Från 15000 kronor och uppåt täcker försäkringskassan hela 85% av priset.

Det kan bli lite dyrare om man går till en specialisttandläkare och gör en implantatbehandling än om man går till en allmäntandläkare. Dock är resultaten ofta mer lyckade hos specialisttandläkare med inriktningen oral kirurgi än hos allmäntandläkare.

Ny fräsch tandrad med tandimplantat
15 Mar 2022