Gnisslar du tänder? Tips på hur du kan sluta

Vi ska ge några konkreta tips kring hur man kan bli av med tandgnisslan och hur man kan slippa de obehag detta för med sig. Att gnissla tänder kan medföra skador och det kan även leda till att man drabbas i ihållande huvudvärk och en ömhet i sina käkar. Tandskadorna - exempelvis sprickor eller kanterna på hörntänderna blir vassa - har ofta ett långsamt förlopp. Detta även om man gnisslar tänderna ofta och intensivt.

Varför gnisslar man tänder under natten?

I många fall så finns det stress som en motor till detta. Något som också gjort att det märkts av större problem med tandgnisslan nu än tidigare. Många i dagens mer uppskruvade samhälle lider av stress och kan aldrig riktigt slappna av - inte ens då de sover. Alkohol, rökning och snarkningar kan också vara triggande för tandgnisslan.

Även barn kan lida av att gnissla eller pressa tänder. Där är ofta skälet till detta att tänderna håller på att växa och man, genom att pressa tänderna mot varandra, kan bli av med en del av obehaget. Barn som gnisslar tänder behöver inte tas på ett lika stort allvar som när vuxna gör det. Det brukar handla om en kortare period. Vuxna å sin sida kan behöva behandlingar och olika hjälpmedel för att sluta.

Så kan du sluta gnissla tänder

Det finns några olika metoder som kan hjälpa dig som lider av att gnissla tänder. Innan vi visar dessa så ska vi dock säga att det finns två sätt att upptäcka att man gnisslar tänder under natten. Det ena är att du besöker en tandläkare som, vid en vanlig undersökning, kan upptäcka detta. Den andra är att du har en partner som varskor dig om detta. Att själv upptäcka att man gnisslar eller pressar sina tänder i sömnen är svårt - av förklarliga skäl.

Vid en undersökning hos en tandläkare kan denne ta fram ett träningsprogram för att sluta gnissla tänder. Det viktiga där är att man följer detta till punkt och pricka och slutför alla övningar - på rätt sätt och med de intervaller som man blivit ordinerad. Målet är att du ska sluta pressa dina käkar mot varandra och vägen dit handlar om att lära sig utföra vissa små rörelser med underkäken. Dessa övningar får käkarna att slappna av och normalt så handlar det om någon/några veckor innan man upphör med att gnissla tänderna.

En bettskena hjälper mot att gnissla tänder

En bettskena kan skona tänderna och göra så att alla problem - huvudvärk, ömhet i käkarna etc - upphör.

Bettskenan bör beställas hos en tandläkare. Det finns sådana på Apoteket, men dessa kommer i en storlek för alla. För vissa blir den bra - för andra så är den inte till någon nytta överhuvudtaget. Att prova ut en bettskena hos en tandläkare ger en personlig, skräddarsydd skena utifrån de egna tändernas utseende och utifrån det egna bettet. En sådan är dyrare, men den ger också en garanterad effekt.

Ny fräsch tandrad med tandimplantat
24 Sep 2021