Vita tänder är något som de flesta drömmer om. Tänder med en vitare nyans ser fräscha och friska ut. Gula tänder å sin sida ger intrycket av att tänderna håller en sämre kvalitet. Detsamma gäller för missfärgningar. Här ska vi tar reda på vilka livsmedel som ger missfärgningar på tänderna.
Ett leende kan förändra världen. Le och hela världen ler mot dig. Två fraser som man ofta hör i vardagen och visst finns det också ett korn av sanning i dessa påståenden. Om man ler så uppfattas man som en positiv människa; en öppen person som andra gärna lär känna. Om man däremot går omkring med en stängd mun så uppfattas man som en butter, introvert och tråkig person.
Många ler inte av den enkla anledningen att man skäms för hur tänderna ser ut. Det kan gälla bettet, det kan gälla storleken på tänderna, det kan handla om mellanrummet mellan varje tand eller om vilken färg de har. Det senare är det vanligaste. Har man gula tänder - eller tänder som blivit missfärgade - så visar man ogärna upp dessa för omvärlden.
Genetik, undermålig tandhygien och åldrande leder till missfärgningar
Varför får man gula tänder - och vad är det som ligger bakom missfärgningar? I takt med tiden så blir tänderna gulare. Det är en ofrånkomlig konsekvens av att emaljen blir tunnare och att detta gör att dentinet som ligger under - och som är mörkare till färgen - blottas på ett tydligare sätt. En annan orsak handlar om genetik. Alla föds helt enkelt med olika förutsättningar gällande färgen på tänderna.
En tredje orsak handlar om det uppenbara: man sköter inte sina tänder enligt det sätt man ska. Man fuskar med tandborstning och tandtråd och man besöker inte tandläkaren årligen. Detta leder till plack och tandsten - något som gör tänderna gula. Där är några av de tydligaste orsakerna till varför man kan få gula tänder.
Ät rätt och undvik missfärgningar
Vad gäller missfärgningar så handlar det väldigt mycket om vad man äter och vad man dricker. Missfärgningar uppkommer ofta som en följd av den egna livsstilen. En tumregel gällande detta är att man kan tänka att om ett specifikt livsmedel kommer att ge en fläck på ett klädesplagg så kommer samma livsmedel också att potentiellt lämna en fläck på tänderna.
Utöver livsmedel så kan vi här nämna två stycken bovar i dramat: snus och cigaretter. Båda dessa olater missfärgar tänderna och ger dem en gulare nyans. Utöver att de även är dåliga för hela vår hälsa. Det är således läge att fundera på att sluta röka eller snusa om du vill ha vita tänder - och må bättre även i övrigt.
Vilka är då de tydligaste exemplen på livsmedel som ger missfärgningar? Vi tittar närmare på dessa i form av en liten lista:
- Kaffe och Thé. Kaffe ger missfärgningar och gula tänder. Tändernas yta är porös och den mörka färgen från kaffe absorberas och fastnar. Samma sak gäller för Thé. Det man kan tänka på är att välja ljusare sorter av thé: de färgar inte lika tydligt.
- Blåbär. Blåbär är extremt nyttigt och innehåller höga halter av antioxidanter. För tänderna så är dock bären i fråga en mardröm då de färgar av sig både snabbt och tydligt.
- Soya. Även soya kan bidra till missfärgningar på tänderna. Var sparsam med denna smakhöjare i samband med att du äter.
- Rödvin. Rött vin ger missfärgningar på tänderna. Därför är vitt vin att föredra ur den synvinkeln.
En viktig sak att tillägga är att du kan bromsa missfärgningar. Så fort du ätit - eller druckit - något av de livsmedel vi gått igenom så kan du skölja munnen direkt. Undvik dock att borsta tänderna tätt inpå. Det kan förvärra situationen. Om du har kraftigt missfärgade tänder så finns det idag en uppsjö av estetiska behandlingar som kan hjälpa dig till ett vitt leende igen. Tandblekning, Airflow och skalfasader är några exempel på sådana.
Andra inlägg
- Vad gör man med tandimplantat som sitter löst / lossnar?
- Implantat istället för rotfyllning
- Välj rätt färg på dina tandimplantat
- Hur lång tid tar det för en tand att lösas upp i Coca Cola?
- Gnisslar du tänder? Tips på hur du kan sluta
- Kan man bli av med överbett med tandimplantat?
- Plötslig tandlossning / Parodontit
- Kan man byta tandimplantat efter en tid?
- Behandling av periimplantit