Hur lång tid tar det för en tand att lösas upp i Coca Cola?

Att Coca-Cola är dåligt för tänderna vet de flesta. Men exakt hur dåligt är det egentligen och finns det andra vätskor som är värre? Vi har samlat in information från olika källor om vad som egentligen händer när man lägger en tand i olika typer av vätskor och hoppas den här guiden kan hjälpa dig göra bättre val när det kommer till din tandhälsa!

Vatten

Vår vanligaste vätska. 70% av kroppen består av vatten. Är det farligt för tänderna? Nej. Om du är rädd om dina tänder är det framförallt vatten du skall dricka. Dricksvatten har ett pH mellan 7-9 och gör ingen åverkan på tänderna. Men, det finns ett undantag. Vatten som är kolsyrat har ett lägre pH värde på 5-6 vilket är lite lägre än vad tänderna tycker om. Att dricka mycket kolsyrat vatten kan därför ge skador på emaljen och tänderna. En tand som legat i kolsyrat vatten under en vecka har något uppfrätt emalj.

Mjölk

Den vita drycken mjölk är relativt basisk med sitt pH på 6,6 och neutraliserar syror. En tand som ligger en vecka i ett glas med mjölk klarar sig bra. Däremot finns det socker i mjölk som kan orsaka karies, alltså hål.

Kaffe

Om man dricker mycket kaffe kan man få bruna tänder men det är också det enda som händer. Även om missfärgningen inte ser så trevlig ut så är den inte direkt farlig. Dricker du kaffe med mjölk och socker är det dock en annan historia. Som vi skrivit innan så bidrar sockret till ökad karies.

Juice

Ju surare juicen är desto värre är den för dina tänder. Juicen löser upp din skyddande emalj och gör tanden känsligare. Att dricka juice för att sedan direkt gå på med tandborste är en mycket dålig idé då risken är att du helt enkelt borstar bort din uppluckrade emalj. Efter en vecka i juice så faller emaljen bokstavligen av tanden som torr sand från en sten. Juice innehåller också socker vilket orsakar karies så det är dåligt att dricka för tänderna på alla sätt och vis.

Vinäger

Kanske inget man dricker direkt men det är ändå med här bland våra referensobjekt. Lägger du din tand i ett glas med vinäger så kommer den bli som en våt krita efter en vecka. Vinäger är mycket surt, som magsyra. Människor som drabbas av ätstörningar där man kräks mycket får oftast mycket dåliga tänder som en följd av det.

Coca-Cola

Liksom juice är detta mycket dåligt för tänderna. Det förstör emaljen, orsakar karies och gör att du får missfärgade bruna tänder. Det tar ungefär ett år för en tand att brytas ner helt av Coca-Cola. Dricker du Coca-Cola eller annan liknande dryck under en längre tid så kommer dina tänder frätas bort.

Vi är bara människor och självklart skall man få unna sig en läsk då och då men se i så fall till att skölja munnen med vanligt vatten efteråt och inte borsta tänderna direkt efter du druckit något med lågt pH-värde. Lycka till!

Ny fräsch tandrad med tandimplantat
27 Nov 2021