Ett tandimplantat är vanligtvis tillverkat i titan, som är ett utmärkt material på grund av sin hållbarhet, men också på grund av sin förmåga att växa fast i organisk vävnad. Det är således ett biokompatibelt material. Implantatet växer fast i käkbenet under några månader efter isättningen och sitter sedan livet ut. När man sedan sätter på en konstgjord krona, vanligen tillverkad i porslin eller någon metallegering och designad utifrån de kringliggande tänderna för rätt utseende och passform, är det nästintill omöjligt för en lekman att se att tanden är konstgjord.
”Fräsning av implantat i titan är en dyr process, och tillsammans med förberedelse, behandling och uppföljning är ett tandimplantat en dyr affär för patienten, även om det bara handlar om ett enstaka implantat”
Tandimplantat är således den allra bästa och mest permanenta lösningen för att ersätta förlorade tänder. Att tillverka ett anpassat tandimplantat och sätta fast det är dock dyrt. När man tillverkar tandimplantatet svarvas eller fräses titanet efter en datorritning för att passa in i patientens käkben. Detta är en dyr process, och tillsammans med förberedelse, behandling och uppföljning är et tandimplantat en dyr affär för patienten, även om det bara handlar om ett enstaka implantat.
Skriver ut i titan
Sedan några år tillbaka har dock forskare börjat utveckla metoder för att på konstgjord väg tillverka tandimplantat med hjälp av 3D-skrivare. 3D-skrivare har som bekant funnits ganska länge nu, men fram till nyligen har de bara kunnat tillverka föremål i plastmaterial.
Numera finns dock även 3D-skrivare som kan tillverka föremål i metall, bland annat titan. Framställningen är fortfarande i utvecklingsstadiet, men flera patent har tagits och tandläkarbranschen följer med spänning den fortsatta utvecklingen.
Fortfarande vanligast med beprövad teknik
Ännu är det dock vanligare att tandvårdskliniker hellre köper in fräsar för tillverkning av implantat, hellre än en 3D-skrivare. Anledningen är att fräsarna kan användas till en större mängd områden, samt att 3D-skrivare som kan skriva ut i metall fortfarande är på utvecklingsstadiet och mycket dyra att köpa in. Priserna beräknas dock sjunka, och om det blir till en nivå där det blir billigare att tillverka 3D-implantat än svarvade eller frästa implantat kommer såklart den tekniken att ta över. Fortsatt utveckling och finslipning av tekniken behövs dock fortfarande.
Framtiden för 3D-utskrivna tandimplantat
Precis hur vanligt det blir med 3D-printade implantat i framtiden är svårt att sia om. Det beror på många faktorer; hur många som kommer att vilja använda sig av tekniken, hur mycket tillverkningskostnaderna kan skäras ner, samt framför allt om produkterna håller tillräcklig kvalitet.
Mycket pekar på att 3D-implantat har goda möjligheter att slå igenom på bred front, men med tanke på den hastighet som teknikutvecklingen befinner sig i just nu, kan det mycket väl vara så att någon annan, ännu bättre, teknik dyker upp för att tillverka implantat. Som tandläkare ser vi fram emot att fortsätta bevaka det senaste inom tandvårdslösningar och tycker det är så fantastiskt att så mycket forskning läggs ner på att hitta bättre och säkrare metoder inom tandvårdsteknik. I slutändan är det ju både vi och våra patienter som vinner på det.
Andra inlägg
- Vad gör man med tandimplantat som sitter löst / lossnar?
- Implantat istället för rotfyllning
- Välj rätt färg på dina tandimplantat
- Hur lång tid tar det för en tand att lösas upp i Coca Cola?
- Gnisslar du tänder? Tips på hur du kan sluta
- Kan man bli av med överbett med tandimplantat?
- Plötslig tandlossning / Parodontit
- Kan man byta tandimplantat efter en tid?
- Behandling av periimplantit
- Vilka livsmedel ger missfärgningar på tänderna?