Enstegskirurgi eller tvåstegskirurgi?

Vad är enstegskirurgi och tvåstegskirurgi?

Om du saknar enstaka eller flera tänder kan de oftast ersättas med antingen kronor, en bro eller en tandprotes som tandläkare fäster i ditt käkben. Det kallas tandimplantat och opereras in av en specialist.

“Läkningstiden kan variera mellan två till sex månader.”

Under operationen får du dels lokalbedövning i munnen men också smärtstillande. Om du känner dig tryggare med lugnande medicin så berätta det för tandvårdspersonalen innan operation.

Innan operation prepareras käkbenet på det ställen där implantatet ska sättas fast. Efter operationen sys sårkanterna ihop med stygn för en bra läkning.
Läkningstiden kan variera mellan två till sex månader. Att läkningstiden varierar mellan olika patienter beror på käkbenets kvalitet och på vilket typ av implantat just du ska ha.

Så fungerar enstegskirurgi

Det finns både enstegskirurgi och tvåstegskirurgi. Enstegskirurgi är den enklare formen av operation. Vid den här typen av ingrepp får du en så kallad läkdistans (även kallad läkhätta) efter operationen som skonsamt skyddar det opererade området för en bra läkning.

Så fungerar tvåstegskirurgi

Den här behandlingsformen är minst lika vanlig som enstegskirurgi. Här operas det in så kallade fixturer i det aktuella området i käkbenet. Fixturerna kan enklast beskrivas som skruvar som fästs i benet. Därefter fästs täckskruv ovan tandimplantatet för att skydda hela den så kallade fixturen.Området täcks med slemhinna och implantatet får sedan läka i upp till sex månader.

Under läkningen får patienten tillfälliga tänder för att kunna fungera som vanligt i vardagen.

När skruvarna (fixturerna) läkt i tandbenet öppnas slemhinnan på nytt upp och de så kallade täckskruvarna plockas bort. Nu är det dags att fästa först en distans på skruvarna, och sedan kan protesen, rekonstruktionen av den tand som är synlig för ögat komma på plats.

Viktig med god hygien efter operation

Den som blivit opererad med antingen enstegskirurgi eller tvåstegskirurgi måste själv hålla en god munhygien för att läkningen ska bli så bra som möjligt. Tandvårdspersonalen kan tipsa om olika medel som fungerar bra att skölja munnen med efter operation.

Som smärtstillande räcker ofta vanliga mediciner du kan köpa själv, som alvedon eller annan paracetamol. De går också att kombinera med till exempel Ibuprofen, ipren eller liknande den första tiden. Om du anser att du behöver ytterligare smärtstillande - tala med din tandläkare för bästa rådgivning.

Efterblödning helt normalt

Dagen efter operationen kan det blöda i området där du blivit opererad. Det är helt normalt att det blöder lite och du kan själv dämpa blödningen genom att höja upp huvudsidan på din säng, kanske räcker det med några extra kuddar.

Börja med flytande kost

Om du opererat hela käken bör du först ta flytande föda efter operation. Svullnaden kan hålla i sig i ungefär en vecka.. Om du har gjort ett mindre ingrepp kan du äta när bedövningen släppt, men tugga inte så du får mat i det opererade området.

Ny fräsch tandrad med tandimplantat
6 Jan 2021