Fördelar med tandimplantat

Ett tandimplantat är den permanenta lösningen för den som förlorat en eller flera tänder. Ett tandimplantat består av en skruv av titan som fästs i käkbenet under bedövning. Titanskruven växer sedan fast i käkbenet och blir som en del av det. På implantatet fästs sedan en ny tand, speciellt anpassad till utseende och form för att passa in med de omkringliggande tänderna.

”Sett till utseende och funktion finns det inget som slår ett väl satt tandimplantat”

Det finns flera alternativ till tandimplantat, många av dem billigare. Man kan sätta en brygga eller bro mellan två omkringliggande tänder. Man kan också tillverka tandproteser. Men till utseende och funktion finns det inget som slår ett väl satt tandimplantat. Här är några av de största fördelarna med tandimplantat.

Stöd till omgivande tänder

Till skillnad från en brygga, där de omgivande tänderna slipas ner och får bli stöd åt en tandprotes, blir ett implantat i själva verket ett stöd åt de omgivande tänderna. Ett tandimplantat sitter stadigt och bidrar till att sprida belastningen över alla tänder, precis som en perfekt tandrad gör.

tandimplantat

Permanent lösning

Ett tandimplantat är en permanent och slutgiltig lösning. Efter att man satt implantatet och det växt fast, behöver man inte utföra några fler åtgärder och kan i princip glömma bort att det inte är en riktig tand. Den som har en brygga måste gå och oroa sig för att den ska lossna, den som har proteser måste hela tiden tänka på skötseln, samtidigt som man är orolig att protesen ska ramla ut till exempel när man äter.

Underlättar tal- och tuggfunktioner

Att ha en protes eller brygga kan kännas obekvämt och hindra ett naturligt tal. Det gör också att det det kan kännas nervöst att äta ute i sociala sammanhang eftersom man oroar sig över att protesen eller bryggan ska lossna. Ett implantat sitter lika hårt som en vanlig tand och lossnar inte under några omständigheter.

Minskar oro i sociala sammanhang

Med ett implantat ser ingen att det inte är din riktiga tand. Tanden som sätts på implantatet är till form och utseende noga anpassat för att passa in i din mun. Bara ett tränat öga kan på nära håll avgöra om en tand är ett implantat eller om det är äkta vara. Den som inte vågat le på lång tid, kan nu göra det igen i sociala sammanhang utan att känna skam eller ångest över en missprydande glugg.

Ett tandimplantat ramlar heller inte ut om du skulle bita i något hårt eller något segt. Det sitter där det sitter och fungerar på alla sätt som en riktig tand. Aldrig mer behöver du beställa soppa i stället för entrecôte.

Vi hjälper dig

Vi på Solna Dental hjälper dig med en inledande undersökning om du är intresserad av att ersätta en förlorad tand med ett tandimplantat. Våra specialister har många års erfarenhet och stor kunskap om vilka implantat som fungerar bäst i vilka sammanhang, och huruvida ett implantat är en passande lösning för dig. Vårt mål när vi sätter ett tandimplantat är att det ska hålla livet ut. Därför är vi alltid noga med både förundersökning och uppföljning av ingreppet. Välkommen att kontakta oss om du har några fler frågor!

 

Vi ger dig ett nytt vackert leende med specialanpassade tandimplantat!18 Apr 2018