Rätt pH-värde i munnen

Intag av mat och dryck med lågt pH-värde är vanligt. Den som är rädd om sina tänder gör dock klokt i att balansera pH-värdet i munnen.

Ett pH-värde anger hur surt eller alkaliskt ett ämne är. pH-värden på runt 7 är neutrala, och ett högre pH-värde anger att något är alkaliskt, eller basiskt. På den alkaliska delen av pH-skalan hittar man många grönsaker och oljor, på den surare delen återfinns till exempel kött, fisk, fågel men också en del frukter och bär, juicer, vin, med mera.

Det pH-värde som anses vara idealiskt för både kropp och tänder är den svagt basiska nivån 7,365, och här omkring befinner sig vårt vanliga kranvatten. Som måltidsdryck till vardags är alltså vatten oslagbart för dina tänder.

”För den som med jämna mellanrum intar ett livsmedel med för lågt pH-värde, som till exempel juice, energidryck eller frukt, upphör inte demineraliseringen och tandemaljen skadas.”

Om ett livsmedel har ett pH-värde som är lika med eller mindre än 5,5 kan det skada tändernas emalj. Syrorna sänker tandytans pH-värde och en upplösning av emaljen påbörjas. Denna process kallas demineralisering och pågår i ungefär 20 minuter, förutsatt att man inte äter eller dricker något mer surt. Efter en stund härdas mineralerna på tandytan igen av saliven och gör emaljen motståndskraftig, så kallad remineralisering.

För den som med jämna mellanrum intar ett livsmedel med för lågt pH-värde, som till exempel juice, energidryck eller frukt, upphör inte demineraliseringen och tandemaljen skadas. Med tiden blir emaljen tunnare och till en början matt, men personer med stora frätskador får urgröpta och ojämna tänder som har ett lite genomskinligt utseende. För att åtgärda frätskador kan man behöva göra en fyllning eller sätta på en krona på tanden. Den emalj som frätts bort kan inte återskapas.

Hur vet man vilket pH-värde ett livsmedel har?

Det är många som använder pH-skalan som ett sätt att argumentera för en viss kosthållning eller livsstil, och födoämnen har en tendens att hamna lite var som helst på pH-skalan i de olika färggranna diagram som publiceras på internet. Det vi som tandläkare med säkerhet vet orsakar frätskador på tänderna är olika former av energidryck och juicer, läsk och vin. Även sura frukter som citron kan orsaka frätskador på tänderna, men påbörjar å andra sidan en basisk reaktion i kroppen.

Ät nyttigt, helt enkelt

Vill man vara helt säker på hur högt pH-värde ett livsmedel har får man mäta själv, men för det mesta räcker det att använda sitt sunda förnuft och försöka äta nyttigt överlag. Mycket grönsaker, gärna råa, olja i stället för mjölkbaserade fetter, lite mindre kött och spannmål. Ost har visserligen ett relativt lågt pH-värde, men är ändå bra för tänderna eftersom den innehåller kalcium och fosfater som hjälper till med remineralisering och dessutom ökar salivproduktionen, vilket är bra för att få bort de bakterier som angriper tänderna vid en syraattack. En bit ost efter maten är ett utmärkt sätt att ge sina tänder ett lite bättre skydd mot frätskador.

Experter på tandimplantat21 Oct 2019