Tuggummin som är bra för tänderna

Finns det tuggummin som är bra för tänderna?

Tuggummin kan vara bra att tugga på - men det förutsätter att de inte innehåller socker. Sockerfria tuggummin - med ämnet xylitol eller med extra fluor - gör ingen skada på dina tänder. Det kan således vara bra val, men det finns även några nackdelar att ta med i beräkningen.

Att tugga på ett tuggummi som innehåller xylitol skadar inte tänderna, det leder inte till kariesangrepp och det fräter inte på emaljen. Tvärtom: tuggar du på ett sådant tuggummi tio minuter efter en måltid så kan du öka på salivproduktionen och därigenom också minska på risken att karies bildas. Ur den synvinkeln: tugga på!

Tuggummi har även en annan fördel och det ligger i att det ger en mättnadskänsla. Idag ser man att många av de problem som folk har med tänderna grundar sig i ett småätande. Man äter oregelbundet och i mindre mängder snarare än rejält och tre gånger om dagen. Tänderna behöver vila. Småäter man mellan måltiderna så hinner tänderna inte återhämta sig - något som kan leda till kariesangrepp med hål som följd. Det är således bättre att ta ett tuggummi än att äta någonting annat.

Några nackdelar med tuggummin

Nackdelarna med tuggummi syns på annat sätt. Många drabbas av problem med käkarna som en följd av det idoga tuggandet. För en del leder dessa käksmärtor till huvudvärk, till värk i öronen eller till smärtor i nacken. En annan risk är att man drabbas av IBS - ett tarmproblem - som ger buksmärtor och en uppsvälld mage. Detta då man, genom tuggandet, sväljer ner en massa luft i magsäcken.

Sorbitol och Mannitol är två sötningsmedel som ofta används i tuggummin. De skadar inte tänderna, men de kan orsaka andra problem dit exempelvis diareér kan räknas. Tuggummi är, precis som halstabletter, laxerande om man överanvänder dem. Därför bör man hålla sig från ett överanvändande. 10-15 tuggummin är ett riktmärke. Ta gärna dessa i samband med att du ätit och öka på salivproduktionen. Det är bra för dina tänder.
Ny fräsch tandrad med tandimplantat
1 Feb 2021